Άρθρα
ig21092012

Δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2012, 9:07 μμ

Απονεμήθηκαν τα επιστημονικά Νόμπελ-παρωδία

Μια σειρά από εξωφρενικές, αστείες, ασυνήθιστες ή απλώς άχρηστες επιστημονικές ιδέες και ανακαλύψεις έρχονται και φέτος να επιβραβεύσουν τα Νόμπελ-παρωδία Ig, που προηγούνται της απονομής των κανονικών Νόμπελ, η οποία θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα Ig απονέμονται από τον χιουμοριστικό οργανισμό-περιοδικό “Χρονικά της Απίθανης Έρευνας” και η τελετή, για 22η χρονιά, έγινε στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με πραγματικούς νομπελίστες να απονέμουν τα φετινά βραβεία-παρωδία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Κεντρική ιδέα των Ig είναι ότι βραβεύουν ανακαλύψεις που “πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάνε και μετά τους κάνουν να σκεφθούν”.

Το Βραβείο Ψυχολογίας πήραν Ολλανδοί ψυχολόγοι που ανακάλυψαν ότι αν κάποιος γέρνει προς τα αριστερά, ο πύργος του Άιφελ του φαίνεται μικρότερος, ενώ αν γέρνει προς τα δεξιά, του φαίνεται ψηλότερος (γενικότερα, φαίνεται πως η κλίση του σώματος προς τα αριστερά ή τα δεξιά επηρεάζει διαφορετικά την εκτίμηση του μεγέθους ενός αντικειμένου).

Το Βραβείο Νευροεπιστήμης πήραν αμερικανοί νευροεπιστήμονες που ανακάλυψαν (παραπλανητική) εγκεφαλική δραστηριότητα σε ένα νεκρό σολομό, ενώ Ιάπωνες ερευνητές πήραν το Βραβείο Ακουστικής επειδή δημιούργησαν μια συσκευή (SpeechJammer) που μπερδεύει τα λόγια ενός ανθρώπου και έτσι μπορεί να σωπάσει ακόμα κι έναν πολυλογά καυχησιάρη.

Ακόμα, βραβεία απονεμήθηκαν σε αμερικανούς επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να αναγνωρίζονται μεταξύ τους όταν βλέπουν φωτογραφίες από τα οπίσθιά τους (Βραβείο Ανατομίας), καθώς και σ’ ένα Σουηδό ερευνητή που ανακάλυψε γιατί τα μαλλιά των ανθρώπων πρασινίζουν, όταν ζουν σε συγκεκριμένα σπίτια σε μια συγκεκριμένη σουηδική πόλη (Βραβείο Χημείας).

Επίσης, βραβεύτηκαν:

– Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές που χρησιμοποίησαν πολύπλοκες μαθηματικές εξισώσεις προκειμένου να εξηγήσουν γιατί οι ουρές των αλόγων πόνι παίρνουν το χαρακτηριστικό σχήμα τους (Βραβείο Φυσικής).

– Αμερικανοί επιστήμονες που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μετέτρεψαν παλιά ρωσικά πυρομαχικά σε νέα διαμάντια (Βραβείο Ειρήνης).

– Αμερικανοί ερευνητές που βρήκαν γιατί δύσκολα μπορεί να μεταφέρει κανείς ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς να τον χύσει (Βραβείο Δυναμικής των Ρευστών).

Τέλος, ένας Γάλλος ερευνητής που ανακάλυψε με ποιό τρόπο οι γαστρεντερολόγοι που κάνουν κολονοσκοπήσεις του εντέρου, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο έκρηξης αερίων μέσα στους ασθενείς τους (Βραβείο Ιατρικής).Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>